Martin Luther

MARTIN LUTHER

en reformator


Den 31. okotober 2017 var det 500 år siden, at munken og teologiprofessoren Martin Luther i følge traditionen slog 95 teser op på døren ind til slotskirken i Wittenberg. Det blev begyndelsen til en reformation, som førte til dannelse af den lutherske kirke, som folkekirken i Danmark er en del af. Reformationen er specifikt nævnt i Fælles mål i kristendomskundskab som et område, eleverne skal lære om.


HER STÅR JEG...

historien om Martin Luther


Et undervisningsforløb på 2 lektioner, hvor Skole-kirke-konsulenten fortæller om Luthers liv og tanker, og der løses opgaver og spilles spil med udgangspunkt i det fortalte. Se mere [her].

KENDER DU HAM, MARTIN LUTHER

tegneserie til indskolingen


En tegneserie på 32 sider med korte tekster med enkle ordforklaringer og flotte tegninger. Nogle af tegningerne kan eleverne farvelægge. Bogen afsluttes med en side om Lutherrosen.

Der findes opgaveark til bogen [klik her]. Bestil [klik her].


DA LYNET SLOG NED

Tegneserie til mellemtrinnet


En tegneserie til mellemtrinnet på 34 sider, hvor Luther liv beskrives i 28 små tekster og billeder.

Der er en god overskuelig tidslinje i starten af bogen.

Der findes opgaveark til bogen [klik her]. Bestil [her]


RE:FORMATION

teser, tro og tvivl


Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester udbyder et stort undervisningsprojekt om Martin Luther og reformationen. Projektet Re:formation – teser, tro og tvivl, der henvender sig til 5. - 6. klasse, indeholder korte tegnefilm, elevbogen Re.minder, lærervejledning, rap af Per Vers og manus til et fortællespil. Se mere [her].


VI LYTTER TIL LUTHER

6 film for mellemtrinnet


Danmarks Kirkelige mediecenter har lavet et godt materiale, som gennem seks små film med Sigurd Barrett i hovedrollen fortæller om reformationens historie og indhold.  På hjemmesiden er der gratis undervisningsmateriale, hvor der er spørgmål og aktiviteter til hver film. Desuden inddrages en bibelfortælling til hver film. [Klik her]


LUTHERS LIV I SYV BILLEDER

film, tekster og opgaver


Fremragende korte aninmationsfilm, som fortæller om Luthers liv og tanker udgivet og produceret af Kristeligt Dagblad. Filmene stiller på en humoristisk måde spørgsmålstegn ved de fortællinger og traditioner, som eftertiden har tilllagt Luther. Se mere [her].


LUTHER I WORMS

et rollespil


Alle elever i klassen deltager i et retssals-rollespil, hvor den historiske ramme er, at Luther indkaldes til forhør hos Rigsdagen i Worms. Hans kritiske taler og skrifter havde tirret den mægtige katolske kirke – så nu skulle han stå til ansvar overfor de magtfulde, pavelige udsendinge.

Nogle elever kommer på anklagerens hold, og andre bliver en del af forsvaret. Nogle bliver vidner, der indkaldes og afhøres. Og andre igen er notarer, karikaturtegnere eller ”pøbel”.

Rollespillet fungerer bedst i overbygningen. Læs mere [her].


TEMAMAGASIN

og digitalt undervisningsmateriale

fra Folkeuniversitetet


Materialet, der oprindeligt er udgivet til ungdomsuddannelserne, har en meget høj kvalitet, som alle lærere med interesse for reformationen kan have glæde af. Magasinet indeholder 16 artikler, der fordyber sig i mange af reformationers elementer. Det digitale undervisningsmateriale giver konkrete tekster og opgaver. Det handler f.eks. om det frie vilje, satire og Luthers indflydelse på velfærdsstaten.

[Klik her]


Desuden har EMU samlet en række gode undervisningsforløb m.v. om reformationen. [Klik her]